News
Mar 27, 2015

Hjerteinfarkt-kalkulator lansert i Storbritannia


 


Det statlige helsevesenet i Storbritannia, NHS, har lansert hjerteinfarkt-kalkulatoren på sine nettsider. Denne nye tjenesten er gratis, og kan gi brukeren et presist årstall på et eventuelt hjerteinfarkt. Det går også an å sammenligne ens biologiske alder og «hjertealder».

- I USA har de allerede en del nettester, og det er litt nytt for britene og for oss nordmenn. Men viser det seg at det har en positiv effekt, og at folk faktisk oppsøker lege og legger om livsstil etter å ha gjort testen, kan det jo spre seg, sier Thor Edvardsen, leder for kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.

Individet som tar testen må selv legge inn data om alder, medisinsk historie, livsstil og familiær helsehistorie. Resultatet kalkulatoren fremviser er basert på denne dataen. Kjenner man til sitt blodtrykk og kolesterolnivå, blir resultatet mer nøyaktig.

- Fastleger og kardiologer har gjort denne typen tester på pasienter i årevis, så den bygger på kjente tabeller og risikomarkører. Så dette er ikke et skremselsmiddel, men en vitenskapelig basert test som jeg tror har mest positivt for seg. Men dette er et virkemiddel, det er ingen fasit, sier professor Edvardsen til Aftenposten.

Posted by: Anonymous

Les artikkelen i www.aftenposten.no.

Les også professor Edvardsens kommentarer rundt ny australsk studie om røyking på www.nrk.no.

Center for Cardiological Innovation